Familieretshuset
Gå aldrig i Familieretshuset alene
Skal du i Familieretshuset – så tag en professionel partsrepræsentant med og få hjælp og kom trygt i mål. Kontakter du Familieretshusets borgerinformation, vil du altid få af vide, at du ikke behøver dette. Men det kan være afgørende for din sag, at du har professionel hjælp. Det er ikke konfliktoptrappende, at have en med, der kender systemet, støtter dig – og vigtigst af alt holde fokus på barnet og ikke jeres forældrekonflikt.
Gå aldrig i Familieretshuset alene
Vi hører nogle gange, at folk tror det er konfliktoptrappende. Men det kan tværtimod være nedtrappende ting, hvis du har en dygtig partsrepræsentant med som har barnet i centrum. Gå derfor aldrig i Familieretshuset alene – det er regel nummer 1. Vi anbefaler, at du har en professionel partsrepræsentant med. Ring evt. til os og høre mere hvorfor det er vigtigt.
Læs mere under Partsrepræsentant i Familieretshuset og Familieretshuset.
Indgangen er ét sted – i Familieretshuset. Har du en aftale i forvejen, som kan fuldbyrdes, skal du direkte i Familieretten.
Her skal du selv anlægge en sag på www.minretssag.dk. Kriseramt Far anbefaler dog stadigvæk, at du har en advokat på sagen.
Statsforvaltningen blev 1. april 2019 nedlagt og erstattet med Familieretshuset, der har overtaget opgaverne

I Familieretshuset vil der være fokus på at hjælpe forældre med at samarbejde af hensyn til barnets trivsel og på at forebygge uenigheder. Til det er der blandt andet tilbud om konflikthåndtering, rådgivning og forældrekurser.
I Familieretten er der være fokus på retssikkerhed og på at lave klare afgørelser for familier med komplekse sager. Det er alle sager. hvor Familieretshusets visitation har vurderet, at der er risikofaktorer som for eksempel kan være sager, hvor der er vold, psykisk sygdom eller misbrug indblandet.
Der er i efteråret 2020 og begyndelsen af januar 2021 kommet helt nye ‘retningslinjer’ for barnets ret til begge forældre. Vi oplever, at Familieretshuset mere og mere ser på hvem af forældrene der kan samarbejde og at barnets relation til begge forældre er vigtigst. Dette er helt oppefra i Familieretshusets blevet pointeret overfor de børnesagkyndige og jurister som skal behandle sagerne i Familieretshuset.
Dog er der ingen tvivl om, at vi stadigvæk oplever en forskelsbehandling i adskillige sager.
Familieretshuset foretager en screening
- Grønt spor §5. De helt enkle sager, hvor familien har så godt som intet behov for at Familieretshuset involveres.
- Gult spor §6 (mæglingssporet). De mindre enkle sager hvor man som udgangspunkt regner med at kunne afholde mægling mellem forældrene og ved hjælp af rådgivning og vejledning kan dæmpe en konflikt, som endnu ikke er fastlåst, og først, hvis det ikke lykkes tages videre til en afgørelse. Dette møde anbefaler Kriseramt Far, at du har en partsrepræsentant med til. Familieretshuset kan omvisitere en sag fra en §6 til §7, hvis de finde
- Rødt spor §7 (familieretslig udredning). De røde sager, som afgøres i Familieretten. Her er der allerede vurderet risikofaktorer og Familieretshuset mener, at der er behov for omfattende involvering af myndigheder for at sikre barnets trivsel. Sagen bliver dog stadigvæk belyst af Familieretshuset, fx vha. børnsamtale, udtalelser fra institution ect. Omvendt kan en §7 også omvisiteres til en §6, hvis Familieretshuset fx har fået af vide i ansøgningerne fra forældrene, at der er risikofaktorer - men at det til mødet/eller oplysning i sagen viser sig, at der ikke er aktuelle risikofaktører.
Spørgsmål eller brug for hjælp?
Danmarks eneste akutlinje for fædre
Ring på 70 60 59 10
Peter Roed
Initivativ tager Kriseramt Far og Proadviser.dk
“Vi tager ikke en klients interesse på samme måde som en advokat. Vi har altid barnet i centrum og støtter herigennem de fædre, som vi hjælper.
Det er vigtigt med en realistisk tilgang.”