Forældremyndighed
Forskellige typer af forældremyndighed

Forældremyndighed omfatter at:
- Sørge for barnets mad, tøj, bolig m.m.
- Beskytte barnet mod trusler af enhver art og sørge for, at alle barnets behov bliver dækket
- Bestemme hvad barnet skal hedde
- Bestemme hvor barnet skal bo, og hvor det skal gå i skole
- Bestemme hvilken religion barnet skal have
- Bestemme om barnet skal have pas
Værgemål - en del af forældremyndigheden
Hvad er fælles forældremyndighed?
Som udgangspunkt har et forældrepar fælles forældremyndighed over jeres børn. Der findes undagelser, hvis I fx ikke haft har samme folkeregisteradresse inden for de seneste 10 mdr. Fælles forældremyndighed betyder, at I sammen skal tage jer af barnet, og således er fælles om de forpligtelser, der er forbundet med forældremyndigheden. I skal desuden være enige om væsentlige beslutninger vedrørende barnet.
Med fælles forældremyndighed er det meget vigtigt, at I samarbejder. Familieretshuset, og i sidste ende Familieretten, ser på forældresamarbejdet. Et stort konfliktniveau kan i sidste ende være afgørende for, at man ikke opretholder den fælles forældremyndighed. Det kan altså i værste tilfælde ende med, at den fælles forældremyndighed ophæves, uden skyldsspørgsmålet overhovedet kommer i betragtning. Forældremyndigheden kan tages fra den ene part i en ‘højkonfliktsag’.
Fælles forældremyndighed betyder dog ikke, at man skal være enige om alt. Hvis I er flyttet fra hinanden, blevet separeret eller skilt, behøver I ikke at være enige om alle beslutninger, selvom I har fælles forældremyndighed. Den forælder, barnet har bopæl hos, bestemmer selv de overordnede forhold vedrørende barnets daglige liv. Du skal derfor sætte dig godt ind i hvilke rettigheder man har ved fælles forældremyndighed og hvad bopælsforælderen har af fordele.
Ved fælles forældremyndighed skal I ikke være enige om valg af daginstitution. Bopælsforælderen kan egenrådigt afgøre, hvilken daginstitution børnene skal gå i, og hvor i landet børnene skal bo.
Er der tale om flytning til udlandet, skal I dog være enige om det, hvis I har fælles forældremyndighed. Dette omfatter også Grønland og Færøerne.
- Ved fælles forældremyndighed skal I være enige om værgemål, d.v.s. hvem er børnenes primære værge.
- Ved fælles forældremyndighed skal I være enige om væsentlig medicinsk behandling og væsentlige indgreb.
- Ved fælles forældremyndighed skal I være enige om det, hvis barnet skal skifte navn.
- Ved fælles forældremyndighed skal I være enige om barnets religiøse tilhørsforhold.
- Ved fælles forældremyndighed skal begge give deres accept til udstedelse af pas til barnet.
Ved fælles forældremyndighed skal I være enige om risikobetonede fritidsaktiviteter. Hvad dette præcist omfatter afgøres på sagsniveau. Dette må du altså rådføre dig med Familieretehuset om i det konkrete tilfælde.
Hvad er fælles forældremyndighed?
Har du fuld forældremyndighed har du altså ikke pligt til at lytte til den anden forælder for så vidt angår “barnets tarv” og velbefindende, eller når der skal træffes beslutninger om forhold vedrørende barnet – dette inkluderer også, at du er barnets værge. Du har ikke pligt til at inddrage den anden forælder i beslutningerne.
Kun den forælder, der har fuld forældremyndighed, har ret til at få alle papirer at se og indsigt i alle dokumenter fra myndighederne/skole mm.
Fuld forældremyndighed giver ikke ret til at bortadoptere et barn, uden at den anden forælder høres.
Den anden forælder skal selvfølgelig stadig betale børnepenge, selvom du har fuld forældremyndighed.
Spørgsmål eller brug for hjælp?
Ring på 70 60 59 10
Peter Roed
Initivativtager Kriseramt Far
Frodi
Da Frodi skulle i Familieretshuset, hjalp Kriseramt far ham med strategier og forventningsafstemning og sørgede for, at Frodi kunne gå afklaret fra et møde, der nemt kunne være endt i konflikter og skænderier.
Læs hele Frodis anmeldelse og alle de andre anmeldelser på Trustpilot.