Familieretshuset

Statsforvaltningen blev 1. april 2019 nedlagt og erstattet med Familieretshuset, der har overtaget opgaverne.

Indgangen er ét sted – i Familieretshuset. Har du en aftale i forvejen, som kan fuldbyrdes, skal du direkte i Familieretten.

Her skal du selv anlægge en sag på www.minretssag.dk

visualisering af familieretshuset
Grafisk oversigt: Regeringen.dk

Familieretten hører under den lokale byret og behandler sager fra Familieretshuset. Familieretten træffer afgørelser i komplekse sager, hvor det ikke er muligt for parterne selv at finde en fælles løsning til barnets bedste.

Du bør dog stadigvæk have en advokat med, da det er Familieretten, som behandler sagen. Og du kan få hjælp til anbefaling af de dygtigste familieretsadvokater længerede nede. Det er ikke lige meget, hvilken advokat du vælger.

Familieretshuset er en ny myndighed under Social- og Indenrigsministeriet, som har erstattet Statsforvaltningen og overtaget en del af Statsforvaltningens opgaver. Det er Familieretshusets opgave at behandle sager, som handler om familien, for eksempel sager om separation og skilsmisse, forældremyndighed, samvær og børnebidrag.

I Familieretshuset vil der være fokus på at hjælpe forældre med at samarbejde af hensyn til barnets trivsel og på at forebygge uenigheder. Til det er der blandt andet tilbud om konflikthåndtering, rådgivning og forældrekurser.

I Familieretten er der være fokus på retssikkerhed og på at lave klare afgørelser for familier med komplekse sager. Det er alle sager. hvor Familieretshusets visitation har vurderet, at der er risikofaktorer som for eksempel kan være sager, hvor der er vold, psykisk sygdom eller misbrug indblandet.

Familieretshuset foretager en screening

Når familieretshuset modtager en ansøgning, fortages der en screening af sagen, hvor sagens kompleksitet forsøges udredt, herunder forældrenes konfliktniveau. Screeningen har til formål, at sikre det bedste og mest korrekt sagsbehandling i den konkrete sag. I forbindelse med screeningen deles sagerne op i tre forskellige sagsbehandlingsspor:

  • Grønt spor §5. De helt enkle sager, hvor familien har så godt som intet behov for at Familieretshuset involveres.
  • Gult spor §6. De mindre enkle sager hvor man som udgangspunkt regner med at kunne afholde mægling mellem forældrene og ved hjælp af rådgivning og vejledning kan dæmpe en konflikt, som endnu ikke er fastlåst, og først, hvis det ikke lykkes tages videre til en afgørelse. Dette møde anbefaler Kriseramt Far, at du har en partsrepræsentant med til.
  • Rødt spor. De røde sager, som afgøres i Familieretten. Her er der allerede vurderet risikofaktorer og Familieretshuset mener, at der er behov for omfattende involvering af myndigheder for at sikre barnets trivsel. Sagen bliver dog stadigvæk belyst af Familieretshuset, fx vha. børnsamtale, udtalelser fra institution ect.

Skal du i Familieretshuset – så tag en partsrepræsentant med og få hjælp og kom trygt i mål‎. Det kan være afgørende for din sag, at du har professionel hjælp. Det er ikke konfliktoptrappende, at have en med, der kender systemet, støtter dig – og vigtigst af alt holde fokus på barnet og ikke jeres forældrekonflikt.

Målet med den nye organisering er at skabe et sammenhængende system, hvor der med fokus på barnet laves samlede forløb og løsninger for familier i opbrud.

Har du brug for en partsrepræsentant eller professionel bisidder, kan du ringe på 52909703 og kontakte Kriseramt Far – og det er lige meget, om du er far eller mor. Det vigtigste er, at du vil samarbejdet – og holde børnene i centrum.

Spørgsmål eller brug for hjælp?

Danmarks eneste gratis akutlinje for fædre

Ring på 5290 9703

Peter Roed

Initivativtager Kriseramt Far

“Udover den faglige viden gennem mange sager i Familierethuset og kommunen er Kriseramt Fars force netop, at det ikke er psykologer eller jurister men har oplevet det på egen krop og ved hvad vi snakker om. Vi kan sætte os ind i din situation på en helt anden måde.”
5/5

Christian

For Christian blev mødet med Kriseramt Far grundlaget for hans videre samvær med børnene. En sag der, indtil da, så ud til at ende på ekskonens banehalvdel.

Læs hele Christians historie og alle andre anmeldelser på Trustpilot.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.